Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> φυσικη ιστορια: Μαΐου 2009

φυσικη ιστορια

Τρίτη, Μαΐου 26, 2009

θα πιασουμε τη μαλλιαρη;

Γιορτάζεται σαράντα μέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού και πέφτει πάντοτε Πέμπτη .
Συμφωνα με την παραδοση,
Τα μεσάνυχτα , λέει , ανοίγουν οι ουρανοί και πολλοί ξαγρυπνούν να δουν το Χριστό να
" αναλήφεται ". Στα μέρη που έχει θάλασσα , μικροί μεγάλοι βουτάνε γιά πρώτη φορά στα νερά της και κάνουν το πρώτο τους μπανιο γιά το καλό , για να φυγει κάθε αρρώστεια .
Μαζεύουν νερό από σαράντα κύματα , ραντίζουν μ' αυτό το σπίτι και λένε : " Όπως ανελήφτηκε ο Χριστός , έτσι ν' ανεληφτεί από το σπίτι μας η κακογλωσσιά , η αρρώστεια , το κακό μάτι και όλα τα κακά ".
Ή αλλου « Εξω ψύλλοι και κοριοί, μέσα η πέτρα η μαλλιαρή».

Βουτάνε επίσης στη θάλασσα και πιάνουν τη " μαλλιαρή " , μιά πέτρα χορταριασμένη , γεμάτη φύκια κι' άλλα θαλασσινά χορτάρια . Τη βάζουν γιά γούρι κάτω απ' το κρεβάτι .
Στη Σάμο , οι ανυπαντρες τη βάζουν κάτω απ' το κρεβάτι τους , γιά να δουν στον ύπνο τους ποιόν θα πάρουν .
Παράλληλα έπιαναν αχινούς, πεταλίδες, καβούρια και άλλα θαλασσινά.
Στα ορεινά μέρη οι βοσκοί κάνουν αγιασμό γιά τα κοπάδια τους και φτιάχνουν γαλατόπιτες . Γι' αυτό τη λένε " Γ α λ α τ ο π έ φ τ η ".
Όλα τα γαλακτερά της μέρας οι βοσκοί τα μοιράζουν γιά το καλό στους καλεσμένους τους και μαζί τους τρώνε και γλεντούν . Το γάλα που θα περισσέψει το χύνουν , τυρί δεν πήζουν .
Επίσης της Αναλήψεως μάζευαν το χαμομήλι του χρόνου, και έβγαζαν και άπλωναν στα μπαλκόνια ή τις αυλές όλα τα προικιά τους να αεριστούν.

Άντε και του χρόνου…κι όπως είπαμε,ε;

" Όπως ανελήφτηκε ο Χριστός , έτσι ν' ανεληφτεί από το σπίτι μας η κακογλωσσιά , η αρρώστεια , το κακό μάτι και όλα τα κακά ".

posted by Εύα at 10:22 π.μ. 3 comments

Δευτέρα, Μαΐου 11, 2009

πιο παραδοσιακο γινεται;




Παραδοσεις υπαρχουν παντου,γνωστο...στην Ισπανια για παραδειγμα οι παραδοσεις τηρουνται πιστα αποτελωντας μαλιστα τμημα του κουλερ λοκαλ και του τουριστικου πακετου που σερβιρουν στον κοσμο οι αγαπημενοι μου.
Η μεγαλη εβδομαδα ας πουμε στη Σεβιλλη ειναι ΟΛΑ τα λεφτα...για τις ταυρομαχιες εχω αντιρρησεις,ναι...και μαλιστα σοβαρες.
Οι φωτογραφιες που βλεπετε ειναι απο την ελευση των κοπαδιων ΜΕΣΑ απο κεντρικοτατους δρομους της Μαδριτης για να ξεχειμωνιασουν ή για να ανεβουν στα βουνα να δροσιστουν.
Μεγαλο προβλημα,μποτιλιαρισμα,τετοια...οοοομως,ο Δημος εχει αγκαλιασει την ατραξιον και τα προβατα εχουν να αντιμετωπισουν προβληματα οπως ενθουσιασμενα παιδακια που ορμανε να τα βουτηξουν αγκαλια,τα νυχακια τους που γλιστρουν στην ασφαλτο,το λιγοστο γρασιδι που βρισκουν στα παρτερια και που φυσικα βοσκουν ανενοχλητα!
Και θα κανουν και σταση για ξεκουραση,μια απο τις οποιες ειναι εξω-το τονιζω,ΕΞΩ -
απο τις LAS VENTAS,τη μεγαλη αρενα των ταυτομαχιων της Μαδριτης.
Ειρωνια;ισως...και φυσικα μιξη του μοντερνου με το παλιο του στυλ,βοσκοπουλα σε γαιδουρι με το κινητο στο αυτι!
Αν το πετυχετε,γιατι η ημερομηνια ποικιλλει,μην το χασετε...
posted by Εύα at 10:43 π.μ. 4 comments