Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> φυσικη ιστορια: νεραιδες..

φυσικη ιστορια

Σάββατο, Αυγούστου 15, 2009

νεραιδες..




Οι Νεράιδες είναι γυναίκες λεπτές, ψηλές, με μακριά ξανθά ή ακόμα και πράσινα μαλλιά. Αυτές συχνάζανε σε διάφορα μέρη και περισσότερο τις βρίσκει κανείς να κάθονται κάτω από τις συκιές ή τις καρυδιές. Το καλοκαίρι τους αρέσει πολύ να πηγαίνουν στ’ αλώνι, όπου αλωνίζουν οι αγρότες και να τους πειράζουν. Οι Νεράιδες έχουν και άνδρες αλλά δεν τους αγαπάνε και τόσο πολύ. Όταν θα γεννήσουν το παιδί τους, τους ξεχνάνε. Ορισμένες μέρες έχουν και κακίες μέσα τους. Ενώ θέλουν να κάνουν καλό, έχει φορές που θέλουν να κάνουν κακό.

Λένε ότι όποιος ξεδιψάσει από τις πηγές
που κατοικούν οι νύμφες δεν τον αγγίζει ποτέ ξανά η λύπη. Λένε ακόμα ότι όποιος μάθει το μυστικό από τις καλές κυράδες, γίνεται πάλι παιδί και ότι όποιος κλέψει τα ξόρκια από τις νεράιδες γίνεται αιώνια σοφός!»

Κατά την μυθολογία οι νεράιδες είναι υπερφυσικά μικροσκοπικά πλάσματα
με ανθρώπινη μορφή που κατέχουν
την τέχνη της μαγείας και της γοητείας και έχουν στην πλάτη τους φτερά εύθραυστα σαν της πεταλούδας΄ επίσης απεχθάνονται οποιαδήποτε επέμβαση στην ζωή τους και όποτε αυτό συμβαίνει αυτοί που
το κάνουν τιμωρούνται.

Οι νεράιδες εμφανίζονται και κρύβονται μέσα σε μια λαμπερή αχλύ
που κατασκευάζουν με τις μαγικές τους δυνάμεις.

Πολλές φορές βοηθούν τους ανθρώπους,
εμφανίζονται ξαφνικά εμπρός τους και δίνουν λύσεις με τα μαγικά τους
σε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δεν είναι ορατές σε όλους τους ανθρώπους, λίγοι έχουν το χάρισμα να τις βλέπουν.
Συμφωνα με τις παραδόσεις μόνο οι σαββατογεννημένοι και οι “αλαφροΐσκιωτοι” μπορούν να τις αντιλαμβάνονται και να τις βλέπουν να χορεύουν.


Στα αγγλικά η νεράιδα λέγετε “fairy”
και προέρχεται από το μεσαιωνικό γαλλικό “faerie”
Και το λατινικό “fata” που σημαίνει μοίρα και στα αγγλικά είναι “fate”.

Τις νεράιδες τις συναντάμε σε διάφορα μέρη και με διάφορα ονόματα
Αερικά, Νύμφες, σειρήνες, Ξιοθιές, Νηρηίδες, Σαμαντίβα, Φέι, Φάτα, Αναράδινα

στην Ελληνική ύπαιθρο και στα χωριά μας ακούμε διάφορα ονόματα όπως: Αγερικά, Αιθέριες, Καλομοίρες, Ξωνέρια, Καλούδες, Ανεμικές, Καλές Κυράδες, ακόμα και Ξωτικά.΄

Οι όμορφες Νεράιδες με μακριά μαλλιά και λευκά φορέματα είναι καλόγνωμες, αν και μπορούν να γίνουν επικίνδυνες. Οι άσχημες και μαυροντυμένες είναι πάντα κακές. Για τους Σαρακατσάνους οι λευκοντυμένες Νεράιδες ζουν στις πηγές και τα ρέματα και το σούρουπο μπορεί να ακούσει κανείς τις φωνές και τα γέλια τους. Οι μαυροφορεμένες κατοικούν σε σκοτεινά μέρη και στις χαράδρες. Λέγεται μάλιστα ότι μόνο οι Σαββατογεννημένοι και οι ''αλαφροΐσκιωτοι'' μπορούν να τις αντιλαμβάνονται και να τις βλέπουν να χορεύουν και να τραγουδούν. Αν κάποιος ωστόσο τολμήσει να τις αντικρίσει ή να πιει απ' την πηγή τους χάνει τη μιλιά του ή γίνεται νεραιδοπαρμένος, παθαίνει δηλαδή επιληψίες και χάνει τα λογικά του.

Ο μόνος τρόπος, λέει η παράδοση να κάνει κανείς δική του μια Νεράιδα είναι να της κλέψει το μαντήλι και τότε εκείνη θα του δοθεί ολοκληρωτικά, θα γίνει καλή μάνα και σύζυγος, αλλά με το πέρασμα των χρόνων θα θέλει πίσω το μαντήλι της, που θα την καταστήσει και πάλι ελεύθερη.

Σε όλες τις ιστορίες για Νεράιδες, γίνεται αναφορά για τραγούδια και συζητήσεις ανάμεσα στα πλάσματα αυτά και σε μαγεμένους οδοιπόρους που έτυχε να ακούσουν το κάλεσμα τους, περιπλανώμενοι μέσα στο δάσος. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, αν η φωνή των Νεραϊδών, μοιάζει με την ανθρώπινη ή πλησιάζει περισσότερο την γλώσσα των ζώων. Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, τα πανέμορφα αυτά πλάσματα, μιλούν τη δική τους γλώσσα, τα λεγόμενα «γεραγιδίστικα».

Με το πρώτο άκουσμα αυτή η περίεργη ομιλία μοιάζει σαν μια συγκεχυμένη σύνθεση φωνηέντων (κυρίως του άλφα), και συμφώνων (κυρίως του χι ,του σίγμα και του μι), τα οποία σχεδόν σφυρίζουν, αλλά όσο την ακούει κανείς διαπιστώνει ότι μέσα στο κεφάλι του (σχεδόν σαν μια διανοητική επικοινωνία) την καταλαβαίνει.
Aγαπούν το χορό και τον καλλωπισμό περισσότερο από τις συζητήσεις, τους αρέσει να καλούν περαστικούς, αλλά αν κάποιος ξεγελαστεί και τους απαντήσει του παίρνουν τη φωνή, ενώ χρησιμοποιούν τις θεραπευτικές τους ικανότητες μόνο σε όσους προσέρχονται σιωπηλοί και με φόβο. Είναι φανερό ότι αγαπούν να τραγουδούν και σύμφωνα με την ελληνική λαογραφία, αυτό πραγματοποιείτο, υπό τη συνοδεία μιας περίεργης μουσικής που θυμίζει «βιολιά και κλαρίνα».

Πολλοί παλιότεροι χωρικοί λένε ότι κατάφεραν να δουν νεράιδες και να ακούσουν τη φωνή και τα τραγούδια τους, «έμοιαζαν με πανέμορφες γυναίκες , αλλά ήταν πλάσματα ενός άλλου κόσμου», παραδέχονται.
Στα βουνά των Τρικάλων βρίσκεται ένα χωριό, το οποίο παλιότερα ονομαζόταν Γρεβενό και σήμερα μετονομάστηκε σε Νεράιδα, εξαιτίας των αμέτρητων ιστοριών των κατοίκων για Νεράιδες που ζούσαν στο δάσος και έρχονταν σε επαφή με βοσκούς.

Λένε ότι οι φωνές τους και κυρίως τα γέλια τους ακούγονταν παντού, αλλά σπάνια δεχόντουσαν να ανταλλάξουν κουβέντες με ανθρώπους, που, όταν συχνά αντίκριζαν, τους άφηναν κι από ένα κουσούρι. Οι λέξεις που έβγαιναν απ' το στόμα τους σχημάτιζαν μια στιγμιαία ηχώ, σαν να ακούγονταν από κάπου βαθιά στη γη, ενώ δεν χρειαζόταν να κουνάν πάντα το στόμα τους για να επικοινωνήσουν αφού μπορούσαν να το κάνουν και τηλεπαθητικά.

Σε άλλες ιστορίες οι νεράιδες εξαφανίζονταν και πείραζαν τους ανθρώπους ψιθυρίζοντας τους στο αυτί σε μια περίεργη γλώσσα που έμοιαζε με σφυριχτούς ήχους, ενώ όταν έπαιρναν ξανά μορφή μιλούσαν τη γλώσσα των ανθρώπων. Άλλοι τις παρουσιάζουν αμίλητες, μοναχικές προστάτιδες της φύσης και λάτρεις των τεχνών, που επικοινωνούσαν μόνο με το μυαλό ,αλλά αυτή η εκδοχή είναι και η πιο σπάνια.

Πέρα από όλες τις άλλες ιδιότητες τους οι νύμφες είχαν το χάρισμα της μαντείας και ενέπνεαν ενθουσιασμό σε ποιητές και μουσικούς αφού αποτελούσαν έμπνευση γι αυτούς. Τα χαρίσματα αυτά τα κληρονόμησαν στη συνέχεια και οι Νεράιδες οι οποίες μέσα απ' τις ιστορίες και τα παραμύθια εμφανίζονταν ως σύμβολα των τεχνών.


Οι αδερφάδες του μεγάλου Αλεξάνδρου
(Δήμος Φελλόης των Καλαβρύτων)


Όντας ο μέγας Αλέξανδρος εκυρίευσεν ούλον τον κόσμο, επήγε και εκεί που βγαίνει το αθάνατο νερό, και εγιόμισε δυό λαήναις για να λουστή και να γίνη αθάνατος. Όντας τοις ήφερε ’ς το σπίτι, ένας αξιωματικός που του είχε γινάτι, λέει ’ς τις αδερφάδες του το μυστικό και τοις ορμηνεύει να λουστούν και να πιουν εκείναις, και να βάλουν άλλο νερό ’ς τοις λαήναις. Εκείναις αμέσως επήραν το νερό και ήπιαν και ελουστήκανε και εχύσανε τα απολούσματα ’ς το δρόμο. Εκεί έτυχε μία κόττα και ένας μπότσικας και εβραχήκανε με το αθάνατο νερό· και για τούτο η κόττα ξαναμουτεύει κάθε χρόνο και γίνεται πάλι νέα και ο μπότσικας δεν ξεραίνεται, και αν ξεριζωθή και κρεμαστή ’ς τον αγέρα.
Οι αδερφάδες του μεγάλου Αλεξάνδρου άμα ήπιανε ταθάνατο νερό κ’ ελουστήκανε με δαύτο, εσηκωθήκανε ’ς τον αγέρα, ήγουν έγιναν αερικαίς, και από τότε είναι οι Νεράιδες. Εκείναις κάθε χρόνο παίρνουνε από τα χωριά κορίτσια σημειωμένα, δηλαδή καμμιά κουτσή ή καμμιά κουλή, και τοις κάνουνε Νεράιδες να τοις δουλεύουνε, και έτσι έχουνε οι Νεράιδες φουσσάτα μεγάλα· και κάθουνται μέσα ’ς τα λαγκάδια και ’ς τους βράχους.
Οι καθαυτό Νεράιδες, οι αδερφάδες του μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν πειράζουν κανένα, αλλά οι σημειωμέναις, οι δούλαις τους, πειράζουν και παίρνουν τους ανθρώπους. Όντας περάση κανένας μεσημέρι ή μεσάνυχτα από το μέρος που βρίσκονται, τον παίρνουνε οι Νεράιδες και τον βαρούνε και τον γκρεμίζουνε και του κάνουνε χίλια κακά. Άμα όμως νοήση και φωνάξη· «Ζη Αλέξανδρος ο βασιλιάς, ζη και βασιλεύει!» τότες αμέσως τρέχουνε οι αδερφάδες του και τον γλυτώνουνε.
Όποιος είναι αλαφροήσκιωτος τοις βλέπει, αλλιώς τον κρούνε χωρίς να βλέπη τίπτας. Πολλές φορές παίρνουν βοσκοπούλαις από τα χωριά, και τοις κρύβουν σε διάφορα μέρη, και τοις κάνουν αόραταις· έτσι αυταίς βλέπουν όσους έρχονται και τοις γυρεύουν, ενώ εκείνοι δεν τοις βλέπουν. Όντας δεν τοις χρειάζουνται πλιο, τοις απολούνε, και κείναις, όντας γυρίζουν, τα μολογάνε ούλα, πως έβλεπαν τους συγγενείς τους που περνούσαν από κοντά τους, και πως το ψωμί που τους έδιναν οι Νεράιδες ήταν ξερό και κατάμαυρο.

Ο βασιλιάς Αλέξανδρος κ’ οι Νεράιδες
(Μακεδονία)


Ο βασιλιάς Αλέξανδρος είχε αγαπητικιά μια Νεράιδα. Την έβλεπε τη νύχτα μόνο, κ’ εμιλούσαν μαζί. Γι’ αυτό τον συμπαθούσαν και οι άλλαις Νεράιδες και έγινε μέγας και τρανός. Αλλά κάποτε τοις θύμωσε, και καταστράφηκε κι’ αυτός και το βασίλειό του.
Οι Νεράιδες όμως ακόμη τον θυμούνται και τον αγαπούν. Και όταν σηκώνεται ανεμοστρόφιλας, οι Νεράιδες που είναι μέσα δεν κάνουν κακό σε κανέναν, μάλιστα πέφτει ο ανεμοστρόφιλας, αν ειπή όποιος βρεθή κοντά τρεις φοραίς· “Μέλι κι γάλα! Κάπ’ απ’ ιδώ πέρασι η βασιλιάς η Αλέξανδρους· ζη κι βασιλεύγει!”
posted by Εύα at 10:11 π.μ.

32 Comments:

Πώς μ΄αρέσουν οι νεραϊδοιστορίες!Μεγάλωσα ακούγοντας γι΄αυτές από τη γιαγιά και μια νύφη της,που υποστήριζε ότι τις έβλεπε-αλαφροίσκιωτη θα ήταν,όπως λες κι εσύ ,Εύα.
Φιλιά!

9:34 μ.μ.  

ποση χαρα μου δινουν οι επισκεψεις σου βρε ελενη μου!
χαιρομαι που σου αρεσε...

11:12 μ.μ.  

Κι εμένα μ΄αρέσουν αυτά,που γράφεις και μάλιστα αναζητώ τις αναρτήσεις σου,όταν αργείς να φανείς.
Καλό βράδυ!

2:12 π.μ.  

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ...ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ...ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ Κ ΕΓΩ ΜΙΑ ΝΕΡΑΪΔΑ...ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΖΟΥΣΑ ΣΤΗ ΝΕΡΑΪΔΟΧΩΡΑ...ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΠΕΛΑ...Κ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΒΓΑΖΩ ΦΤΕΡΑ Κ ΓΙΝΟΜΑΙ ΝΕΡΑΪΔΑ...ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΝΕΡΑΪΔΕΣ...

11:48 π.μ.  

ΤΟ ΠΡΟΙΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ...Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΔΗΜΗΤΡΑ.!!!!

11:51 π.μ.  

Kalhspera neraidoadelfoyles

8:40 μ.μ.  

εγω πηστευω στης νεραιδες εχω διαβαση τομους και εχω διαβαση οτι υπαρχει στο διαδυκτιο για αφτες

4:43 μ.μ.  

ΧΤΕΣ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ,ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΤΕΣ ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ.ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΟ...

10:01 π.μ.  

ΥΠΕΡΟΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑ...ΚΑΘΩΣ ΔΙΑΒΑΖΑ ΤΑΞΙΔΕΥΑ Κ ΕΓΩ ΣΕ 1 ΝΕΡΑΙΔΟΚΟΣΜΟ

10:04 π.μ.  

teleies oi neraides!!!!!!!!!!1

10:29 π.μ.  

ουαουαου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10:16 π.μ.  

καλημερα νεραιδες ...ελατε να τις γνωρισετε απο κοντα στο strawberry ....www.fairyworld.gr

11:37 π.μ.  

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ!!!!!!!!!ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ!!!!!!!ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ!!!!!ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΙ ΒΙΒΛΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!!!ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΡΑΙΔΕΣ!!!!!!!!!1ΤΙΣ ΑΓΑΠΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΣΕ ΘΑΜΠΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΝΕΣΘΙΜΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ<<<>>>>........!!!!!!!ΠΟΛΛΑ φιλια ΝΕΡΑΙΔΑ-ΓΗΣ ΕΛΕΝΗ<3<3<3<3<3<3<3ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ

1:09 μ.μ.  

με ξυπναει καθε πρωι με ενα ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΝΕΡΑΙΔΑ ΜΟΥ ......ειναι δυνατον μεσα αυτον ναμην λατρευω τις νεραιδες.....

11:42 μ.μ.  

Κι εμένα η γιαγιά μου με μεγάλωσε με παραμύθια. Αλλά ποτέ δεν πίστεψα πως ίσως ήταν αληθινές ιστορίες.
Ώσπου κάποια στιγμή στη ζωή μου μια νεράιδα με ξύπνησε από τον ύπνο μου και με προειδοποίησε για κάτι που θα μου συνέβαινε.
Δεν την άκουσα φυσικά.
Μα όπως αποδείχτηκε σύντομα αν την καταλάβαινα όλα θα ήταν διαφορετικά.

2:47 μ.μ.  

Άν τύχη να ακούσεις νεραιδα είναι μία υπέροχη εμπιρία έτσι πιστεύω!!!

6:42 μ.μ.  

μαγαζι για νεραιδες!!!!!!!!!!www.fairyworld.gr

6:55 μ.μ.  

thelw polu na dw neraidoula kai na me parei gia panta konta tis.. se ena kosmo pou den exei kakia alla mono agapi.. ma giati den erxete kai se mena mia....?

9:32 μ.μ.  

geia sou eva! Diavasa to keimeno sou k mou aresei para poli!exw megalwsei k egw me istories gia neraides apo ton pappou k thn mama mou pou o enas einai elafroiskiwtos k o allos savvatogennhmenH!
h alhtheia einai pws eimai apo tous anthrwpous pou den pistevoun eukola alla epidh auta ta akousa apo dikous mou k oxi apo kapoion akuro h apo istories pou akouse kapoios apo kapoion allon eimai apolita sigourh pws uparxan neraides!sumfwnw apoluta me osa les gi autes to mono pou exw na prosthesw einai pws panta otan htan na emfanistoun fusage enas dunatos aeras k polles petaloudes stryfogyrizan ston aera!sthn sunexeia oi neraides emfanizontan me matia pou htan san romboi!oso gia shmera den 3erw an uparxoun dioti o kosmos einai pio ponhros k apo kathe aeriko!pleon mas fovountai den ta fovomaste!

7:26 μ.μ.  

ακόμα και αν ο άνθρωπος δεν μπορει να δώσει ερμηνείες σε παράξενα φαινόμενα άθελα φτάνει στην υπερφυσική αλήθεια!!!

9:54 μ.μ.  

agapo tis neraides makari na zoysa mia empiria

12:07 π.μ.  

kai epeidh moy aresoyn ekana 1tatoy ta ftera mias neraidas kai anti gia to soma tis ebala to arxiko tis korhs moy.peiraias

12:16 π.μ.  

ελάτε στο φόρουμ των νεράιδων
www.neraidokiklos.gr

10:13 π.μ.  

το πρωτο ελληνικο μαγικο μαγαζι με νεραιδες το strawberry!!!

4:40 μ.μ.  

an exei kapoios ena ραβδι neraidas pisteyete oti mporei na kani kati me ayto?

7:04 π.μ.  

ax bre koritsia eiste tixeres apo oti katalava oi perisoteres exete zisei estw kai mia mikrh mageytikh stigmh me tis neraides...kai ti den 8a dina gia na zisw kai egw..... kai exw diavasei merika wrea vivlia gia aytes kai sas ta prwtinw: οι 13 θησαυροί, οι 13 κατάρες,φτερά και μαγεία. kai eiste kai akoma pio tixees an den menete kapoy athina mes sthn polh kai ta kaysaeria opws egw pou etsi exw 1 sto ekatomirio na zisw kai egw mia stigmh me aytes....!

8:59 μ.μ.  

geia sas paidia! katarxhn ola osa grafete einai iperoxa kai poli endiaferon pragmata! magevomai sthn idea iparkshs neraidwn.Kapou parapanw diavasa oti oi neraides milane kapws me fwnienta perierga. Xtes to vrady opws koimomoun arxisa na akouw kati san hxo kounoupiou girw apo to kefali mou alla htan san na akouw taftoxrona kai perierga logia, kata kapion tropo san logia pu psithirizoun oi magises otan lene ena ksorki. apla akouga enan akatalavistiko hxo kai olo erxotan pio entonos sto kefali mou. epishs exw thn entipwsh oti evlepa kai polixrwmes eikones ekeinh thn wra. iparxei periptwsh afto na htan neraida?

9:22 μ.μ.  

έχουμε σε αυτό το blog στο διαδίκτυο πήρε από ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων σχετικά με την έξυπνη [url=http://scypek.ru/skachat-skype.html]скачать бесплатно торрент скайп[/url].

8:45 μ.μ.  

Στο χώριο μου παλια πιραν τη φωνη απο ενα αγορι και το αγορι ειναι μουγκο ακομα και σημερα,επησις παραλιγο να σινεπαρουν ενα δευτερο θειο μου οταν ηταν ακομα ημερον.Τοτε οι ανθρωπη ζουσαν δυπλα απο ρεματα και ειχαν συμβη πολλα τετια περιστατικα ΣΩΤΗΡΗΣ

10:18 μ.μ.  

Και καλα κανις η ναιραιδες ειναι υπεροχα πλασματα οπως επισης και τα ξωτικα.
ΣΩΤΗΡΗΣ
ΚΑΛΙΝΙΧΤΑ ΣΤΟ ΑΓΝΟΣΤΟ!!!

10:27 μ.μ.  

εγω δεν πιστευα ποτε σε αυτες...χθες βραδυ ομως 1.45 πμ ειδα στα ποδια του κρεβατιου μου να πεταει μια μορφη μικρη με φτερα γκριζομαυρη.ομολογω τρομαξα αρκετα,ειπα η ιδεα μου θα ηταν,αλλα μετα το εψαξα το ιντερνετ κ ειδα ολοιδια μορφη.εχω θορυβηθει κ θα ηθελα τη γνωμη ου

6:12 μ.μ.  


Beneficial advice in this kind of post! It's the net worth gucci mane little improvements which make net worth eminem the biggest changes. net beyonce Thanks for sharing! net adam sandler This article net jerry seinfeld you have shared here very awesome. I like and appreciated your work. I study deeply your net kevin hart report, the details you've stated in this short article are net triple h useful net john cena I've never had a selected radish or natural vegetable that I am conscious of - but following viewing these net david bowiebeautiful images, net julia louis dreyfus I am aware I want to!

1:10 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home