Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> φυσικη ιστορια: Γαρδενια...Part 1

φυσικη ιστορια

Παρασκευή, Οκτωβρίου 27, 2006

Γαρδενια...Part 1Γαρδένια
Φωτισμός Μέτριος
Καταγωγή Ιαπωνία
Θερμοκρασία 18oC-30oC
Περιγραφή Φυτό θαμνώδες με πυκνό λεπτό φύλλωμα και άνθη λευκά με υπέροχο άρωμα, της οικογενείας των ρουβιιδών. Φυτό μεγάλης καλλωπιστικής αξίας, ιδιαίτερα δημοφιλές στηχώρα μας. Αγαπά τις υψηλές θερμοκρασίες, κατάλληλο για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Υγρασία Συχνός ψεκασμός στα φύλλα
Πότισμα Τακτικό
Ιδιαιτερότητες Κρατήστε το φυτό μακριά από ρεύματα και από τον μεσημεριανό ήλιο. Προσοχή στο πότισμα, βεβαιωθείτε ότι το νερό στραγγίζει και οι ρίζες του φυτού αερίζονται.
Προτιμα φυλλοχώματα όπως το καστανόχωμα και το ερρικόχωμα και ελλείψει τους μείγμα που περιέχει ξανθιά τύρφη.
Σαν ανθοφόρα φυτά που είναι τα οξύφιλα (γαρδένιες, καμέλιες, ορτανσίες, αζαλέες, ροδόδενδρα) χρειάζονται περισσότερο Κάλιο από τα φυλλώματα που προτιμούν αρκετό άζωτο βασικό για την ανάπτυξη του φυλλώματος.
Υπάρχουν έτοιμα εξειδικευμένα λιπάσματα με διάφορες συστάσεις σε Ν-Ρ-Κ, υγρά ή υδατοδιαλυτά. Τα βάζουμε πάντα στις προτεινόμενες αναλογίες κάθε δυο βδομάδες άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Εγώ χρησιμοποιώ δύο, με σύσταση 14-6-28 και 8-10-18 αντίστοιχα ενώ και τα δύο περιέχουν και μαγνήσιο.
Ενδιάμεσα και όχι ταυτόχρονα με την λίπανση χρειάζεται προσθήκη σιδήρου σε οργανική (χηλική) υγρή μορφή. Είναι στοιχείο που είναι απαραίτητο σε σημαντική ποσότητα στα όξινα εδάφη. Προσοχή μακριά από συνταγές με κοπριά γιατί και χωνεμένη να είναι, ανεβάζει το ph του εδάφους. Αφήστε την για τις ντοματούλες καλύτερα..
Αν το χώμα σας δεν είναι φυλλόχωμα αλλά έτοιμο μείγμα προσέξτε να είναι ειδικό για τέτοια φυτά και προσθέστε του κάθε άνοιξη ποσότητα κομπόστ για να το εμπλουτίσετε με ωφέλιμους ζωντανούς οργανισμούς.
H γαρδένια παρότι και πηλιορίτισσα τώρα, έχει την καταγωγή της από την Άπω Ανατολή άρα αρέσκεται σε δροσιά και καθαριότητα. Οπότε ειδικά το καλοκαίρι το ντουζάκι με το ψεκαστήρι είναι καθημερινή απαίτηση κατά το απογευματάκι γιατί βρεγμένη είναι ευαίσθητη στα εγκαύματα από τον ήλιο. Κάπου είχα διαβάσει και για μικρή προσθήκη (λίγες σταγόνες) ξυδιού στο νεράκι. Μάλλον γιατί του κατεβάζει το ph .
. Ά και το νεράκι της το προτιμάει χωρίς χλώριο, οπότε αν υπάρχει κανάτα με φίλτρο χρησιμοποιήστε από αυτό. Δεν της αρέσει η κατευθείαν έκθεση στον ήλιο σε αντίθεση με την αζαλέα που δεν δείχνει να προβληματίζεται.
- Κάτι που κάνει τα ελαφρά φυλλοχώματα και τα μείγματα με αρκετή τύρφη ιδανικά για αυτά τα φυτά είναι ότι έχουν καλή συμπεριφορά στο θέμα της αποστράγγισης μετά από κάθε πότισμα κάτι πολύ σημαντικό για τη μη ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο έδαφος και την αναπνοή των ριζών.
Σαν πρόσθετο μέτρο θα πρότεινα την χρήση μεταλλικών βάσεων για τις γλάστρες με το πιατάκι στο πάτωμα κάτω από την βάση ώστε να μην υπάρχει επαφή μεταξύ τους. Επιπλέον στο πιατάκι μπορεί να τοποθετηθεί νερό ώστε η εξάτμισή του να δροσίζει το περιβάλλον του φυτού. Το πότισμα φυσικά πρέπει να είναι τακτικό ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες τόσο ώστε αν βάζουμε το δάκτυλο μας στο έδαφος να βρίσκουμε υγρασία.
Συνδυασμός των παραπάνω συμβουλών ειδικά την νεκρή περίοδο του χειμώνα για τις γαρδένιες θα τις γλιτώσει πιθανότατα από το συνηθέστερο πρόβλημα που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε την άνοιξη με απότομο κιτρίνισμα και πτώση των παλαιοτέρων φύλλων αρχικά και στην συνέχεια των νεοτέρων, αν πρώτα δεν τις κάψουμε με υπερβολική χρήση λιπασμάτων ή φαρμάκων ψάχνοντας να δούμε τι φταίει.
Αν παρόλα αυτά τα προβλήματα (ασθένειες και μη) εμφανιστούν, απαιτούν γρήγορη αντιμετώπιση αλλά όχι αγχώδη. Άλλα οδηγούν σε μαρασμό τα φυτά σε ρυθμό που αντιμετωπίζεται άλλα θέλουν αντιμετώπιση από πολύ νωρίς, για αυτό απαιτείται μεγάλη παρατηρητικότητα. Ας τα δούμε ένα-ένα.
Αν δούμε ξαφνικά το φυτό να είναι σαν απότιστο (φύλλα με κλίση προς τα κάτω σαν μαραμένα και χωρίς λάμψη) τότε ή έχουμε σοκ από μεταφύτευση ή κάτι λευκομπέζ σκουλήκια σαν μεταξοσκώληκες του καταστρέφουν τις ρίζες και ανίχνευσή τους είναι επείγουσα καθώς και η απομάκρυνση τους και η απολύμανση του εδάφους. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα για χρήση βιολογικής αντιμετώπισης.
Αλλαγή χώματος ίσως να βοηθούσε αλλά ένα σοκ έπειτα από το άλλο δύσκολα αντέχεται. Οπότε καταφεύγουμε σε χρήση ειδικής σκόνης και αφού πέσουν ίσως τα υπάρχοντα φύλλα περιμένουμε με υπομονή την αναγέννηση του φυτού.
- Παρόμοια είναι και τα συμπτώματα από υπερβολική λίπανση μόνο που εδώ έχουμε και εμφάνιση καψιμάτων (απότομη ξήρανση και αλλαγή χρώματος) στα φύλλα. Αν κάποιο τέτοιο λάθος έχει σίγουρα γίνει τότε αν το φυτό έχει καλή αποστράγγιση, ένα πότισμα με πολύ νερό ώστε στραγγιζόμενο να παρασύρει και το περιττό λίπασμα, ίσως βοηθήσει. Επίσης μια πτώση των φύλλων στη συνέχεια δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει αλλά να περιμένουμε την εμφάνιση νέου φυλλώματος, μειώνοντας το πότισμα για να μην έχουμε σάπισμα στις ρίζες.
-Ξαφνικό κιτρίνισμα και πέσιμο φύλλων (των παλαιοτέρων συνήθως) χωρίς ίχνη εχθρών πάνω τους τις περισσότερες φορές οφείλεται σε απότομη αλλαγή περιβαλλοντικών συνθηκών και οι μη σπασμωδικές κινήσεις καθώς και κάποιες "ειδικές" περιποιήσεις που ανέφερα νωρίτερα είναι η καλύτερη αντίδρασή μας.
-Αν δούμε μυρμηγκάκια να περιφέρονται στο φυτό μας και δεν έχουμε ήδη παρατηρήσει και άλλους επισκέπτες ήρθε η ώρα να το κάνουμε.
Μελιγκρούλα ή κοκκοειδή (ψώρα) που κρύβονται κάτω από κάτι σαν βαμβάκι είναι σίγουρα τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. Σωστή δοσολογία και χρήση σκευάσματος από σαπουνόνερο και ελάχιστο οινόπνευμα αντιμετωπίζει τη μελίγκρα με μη χρήση ισχυρών φαρμάκων. Πύρεθρο, τσουκνίδα, κάσσια είναι κάποιες άλλες "οικολογικές" προτάσεις με κατάλληλη επεξεργασία. Για όσους θέλουν κάτι έτοιμο υπάρχει και το σκεύασμα savona αν θυμάμαι καλά όπως μου έλεγε γεωπόνος βιοκαλλιεργητής στην Κρήτη. Αν όμως έχουμε αν κάνουμε με κοκκοειδή τότε χρειάζεται λεπτομερής καθαρισμός του φυτού από αυτά με βαμβάκι εμποτισμένο με το παραπάνω διάλυμα.
-Αν ανακαλύψουμε στα φύλλα κάτι σαν μικρό ιστό τότε ο τετράνυχος έχει κάνει την εμφάνισή του και είναι ο μόνος τρόπος να τον παρατηρήσεις γιατί είναι ελάχιστα διακριτός με το μάτι. Το ξεζούμισμα που και αυτός κάνει στο φυτό μας του κιτρινίζει τα φύλλα και του σταματά την ανάπτυξη. Εδώ η βιολογική αντιμετώπιση είναι τα θειαφίσματα με όχι σίγουρα αποτελέσματα αν δεν είναι έγκαιρα και η χρήση κάποιου άλλου ακαρεοκτόνου που όμως δεν νομίζω να είναι οικεία σε εμάς τους ερασιτέχνες.
-Υπερβολική υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε μηκυτιάσεις που τις περισσότερες μορφές διακρίνονται είτε από την εμφάνιση χνουδιού πάνω ή κάτω από τα φύλλα είτε από σαπίσματα και κηλιδώσεις. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Όχι υπερβολική υγρασία, όχι σάπια φύλλα στο χώμα και απομάκρυνση τυχόν προσβεβλημένων. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αναφορές για ψέκασμα με αναλογία 1/7 γάλα ή ξυνόγαλα με νερό για το ωίδιο (άσπρο χνούδι στο πάνω μέρος των φύλλων) και εκχύματα από σκόρδο, κρεμμύδι και πολυκόμπι (φουλ σε πυρίτιο) που ράντισμα τους δρα προστατευτικά στα φυτά μας. Αρκεί βέβαια να μην προέρχονται από άρρωστα φυτά. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα μαραμένα άνθη που πρέπει γρήγορα να απομακρύνονται.
Οι συμβουλες για την περιποιηση της γαρδενιας ειναι απο το valentine.gr

Και κατι που μου εκανε τρομερη εντυπωση...
Αποξηραμένοι καρποί γαρδένιας: 'Ενα παραδοσιακό Κινέζικο φάρμακο
Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι οι επιστήμονες δεν ενδιαφέρονται για την παραδοσιακή ιατρική των διαφόρων λαών, έρχονται οι πρόσφατες μελέτες γύρω από τη γενιπίνη. Η περίπτωση αυτή αποτελεί ένα ενδιαφέρον παράδειγμα του πως εργάζεται η επιστημονική κοινότητα και ανακαλύπτει χρήσιμες φαρμακευτικές ουσίες από φυτικά προϊόντα, αξιοποιώντας αρχαίες θεραπευτικές αγωγές και γνώσεις.
Η γαρδένια μας είναι περισσότερο γνωστή ως ένα από τα πλέον αρωματικά και όμορφα φυτά, ωστόσο, κάτι που ίσως οι περισσότεροι αγνοούν, είναι το ότι η γαρδένια είναι και ένα πανίσχυρο φαρμακευτικό φυτό. H Γαρδένια ιασμινοειδής (Gardenia jasminoides J. Ellis, συνώνυμα: Gardenia grandiflora, οικογένεια: Rubiaceae, γένος: Genipa) ανήκει στην οικογένεια των Ρουβιωδών και προέρχεται από την Κίνα και την Ιαπωνία.Οι αποξηραμένοι καρποί της γαρδένιας αποτελούν ένα από τα πλέον δραστικά φάρμακα της παραδοσιακής Κινέζικης βοτανοθεραπείας.
Το εκχύλισμα του καρπού της γαρδένιας χρησιμοποιείται επί αιώνες σε Ασιατικές χώρες για θεραπευτικούς σκοπούς και φαίνεται ότι δρα ως αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικό και αντιυπερτασικό φάρμακο. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για την επούλωση πληγών. Ακόμη, στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική το εκχύλισμα αυτό χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της ηπατίτιδας και του διαβήτη. Επιπλέον χρησιμοποιείται και ως μια φυσική χρωστική ουσία διαφόρων τροφίμων.
Η δραστική ουσία του εκχυλίσματος είναι η γενιπίνη (GP), μια σχετικά απλή οργανική ένωση, η οποία βρίσκεται στο εκχύλισμα κυρίως ως γλυκοζίτης με γλυκόζη (γενιποζίτης) ή γεντιοβιόζη (γενιπινο-1,β-γεντιοβιοζίτης). Οι γλυκοζίτες μετά τη λήψη, υπόκεινται σε ενζυματική υδρόλυση στο έντερο ή το ήπαρ απελευθερώνοντας γενιπίνη.Πειραματα που βρισκονται σε εξελιξη πιθανολογουν τη γενιπινη ως αναστολεα του διαβητη τυπου ΙΙ και ως αντιφλεγμονωδες.

Η γαρδενια στη γλωσσα των λουλουδιων σημαινει κρυφη αγαπη,μυστικο ερωτα.Κι αν τη χαρισεις σε καποιον ειναι σαν να λες"εισαι πολυ υπεροχος",ασε που εχει εμπνευσει και το αγαπημενο τραγουδι της παιδικης μου ηλικιας.Ετων 4 παρακαλω και με βουρτσα για μικροφωνο ανεβασμενη στο τραπεζακι του σαλονιου να τραγουδαω....
Σαν της γαρδένιας τον ανθό
Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος
Μουσική: Ζακ Ιακωβίδης
Πρώτη εκτέλεση: Τόλης Βοσκόπουλος
Τ' όνειρο που ποτίσαμε μ' αίμα νερό και δάκρυ
μια νύχτα το αφήσαμε να μαραθεί σε μι' άκρη
Σαν της γαρδένιας τον ανθό
που ζει μια νύχτα μόνο
και το δικό μας όνειρο το βρήκα κάποιο δειλινό
σκουπίδι, σκουπίδι μες στο δρόμο
Το όνειρο που ποτίσαμε με της καρδιάς το αίμα
στο δάκρυ μας το πνίξαμε, στου χωρισμού το ρέμα
Σαν της γαρδένιας τον ανθό
που ζει μια νύχτα μόνο
και το δικό μας όνειρο το βρήκα κάποιο δειλινό
σκουπίδι, σκουπίδι μες στο δρόμο
Σαν της γαρδένιας τον ανθό
που ζει μια νύχτα μόνο και το δικό μας όνειρο το βρήκα κάποιο δειλινό
σκουπίδι, σκουπίδι μες στο δρόμο
posted by Εύα at 10:03 π.μ.

29 Comments:

τι να πω; άψογο, ήδη το εκτύπωσα και περιμένω εναγωνίως το partII
:-)
I'll follow your instructions, η μία μου γαρδένια μου φαίνεται χρειάζεται εγχείριση..

thank you soooo much!

9:33 μ.μ.  

Καλησπέρα!
Πραγματικά εντυπωσιακό!
Αν μποορώ να βοηθήσω σε οτιδήποτε στη διάθεση σου!
Καλή αρχή!

10:17 μ.μ.  

ευχαριστω Σταυρο μου,καλως ορισες..

9:32 μ.μ.  

ΝΑ σαι καλά. Μπας και δω κανά άνθος από τις γαρδένιες μου φέτος.

12:45 π.μ.  

Ποιος μπορεί να μου εξηγήσει γιατί η γαρδένια μου αν και κατά τα άλλα είναι υγιέστατη,εμφανίζει καψίματα μόνο στις άκρες των φύλλων;
Τα έχω προσπαθήσει όλα.(Έλεγχο λίπανσης,ποτίσματος,ατμοσφαιρικής υγρασίας,PH κ.λ.π)

3:23 μ.μ.  

Μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε γιατί η Γαρδένια μου ενώ είναι φορτωμένη με μπουμπούκια δεν ανοίγουν αλλά μαραίνονται έτσι κλείστά όπως είναι;

4:16 μ.μ.  

Η γαρδένια είναι σαν την γυναίκα.Πανέμορφη,λαμπερή αλλά απαιτητική και δύσκολη!

8:05 μ.μ.  

καλημέρα και από μένα

Το άρθρο όντως είναι πολύ καλό και κατατοπιστικό.
Δεν ξέρω όμως αν κάποιος γνωριζει σχετικά με τις ασθένειες, τα φύλα της δικής μου γαρδένειας από πράσινα ξερένονται (χωρίς να κιτρινίσουν) στην εξωτερική ακρη μέχρι το μισό του φύλου και μετά πέφτουν. Ειναι κάποια ασθένεια ή κατι δεν έκανα εγώ σωστά?
Ευχαριστώ

10:40 π.μ.  

情趣,情趣用品,情趣,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖

11:39 μ.μ.  
kweel and amazing trends for 2016
.
GATE 2016 ResultBest Morning QuotesPlus one Improvement exam result 2015Kerala Hse Plus Two (+2) Result 2016Kerala Hse Plus One(+1) Results 2016jobs
Kerala Hse Result 2016cbse Result 2016
Aipgmee 2016 Result10 Result 2016
sslc Result 2016newyear2016
Get thisCheck AvailabilityTrendingnewsTrendingnewsInsurance TipsInspiring Quotes


kweel and amazing trends for 2016
.
GATE 2016 ResultBest Morning QuotesPlus one Improvement exam result 2015Kerala Hse Plus Two (+2) Result 2016Kerala Hse Plus One(+1) Results 2016jobs
Kerala Hse Result 2016cbse Result 2016
Aipgmee 2016 Result10 Result 2016
sslc Result 2016newyear2016
Get thisCheck AvailabilityTrendingnewsTrendingnewsInsurance TipsInspiring Quotes

10:04 π.μ.  

Happy new year 2016gate 2016 resultaipgmee 2016 resultget inspiredpolicy secretsgovtalertinspirational quoteshse 2 resulthse resultcbse result10 resultsslc resultchgtmmerry xmatnew xmassslc resultconvert nowg6 convertnew inageg6 eaga
Happy new year 2016gate 2016 resultaipgmee 2016 resultget inspiredpolicy secretsgovtalertinspirational quoteshse 2 resulthse resultcbse result10 resultsslc resultchgtmmerry xmatnew xmassslc resultconvert nowg6 convertnew inageg6 eaga

1:32 μ.μ.  

Flipkart cashback offers
Flipkart cashback
Flipkart cashback
Flipkart cashback offers
Flipkart hdfc cashback offers
Flipkart icici cashback offers
Flipkart sbi cashback offers
Flipkart axis cashback offers
Flipkart citi cashback offers
Flipkart amex cashback offers
Flipkart uco cashback offers
Flipkart vyshya cashback offers
Flipkart offers 2016
Flipkart cashback
Flipkart cashback offers 2016
Flipkart cashback offers
Flipkart cashback offers
Flipkart cashback offers

http://www.flipkartcashbackoffers.in

Flipkart is now offering Various Flipkart cashback offers and also you can get latest deals andFlipkart offers 2016. checkout once

11:49 π.μ.  

Check Your RBSE 10th Result Here

1:56 μ.μ.  

Check Your PSEB 10th Result Here

1:57 μ.μ.  

Check The Wales Vs Slovakia Live Streaming Here http://www.eurocuplivetv.com/wales-vs-slovakia-live-streaming/

11:03 π.μ.  

Check The Wales Vs Slovakia Live Streaming Here

11:05 π.μ.  

Check The France Vs Romania Live Streaming Here

11:05 π.μ.  

Check The Germany Vs Ukraine Live Streaming Here

11:06 π.μ.  

Check The England Vs Russia Live Streaming Here

11:07 π.μ.  

Check The Albania Vs Switzerland Live Streaming Here

11:07 π.μ.  

Check The France Vs Switzerland Live Streaming Here

11:08 π.μ.  

Check Your NEET Result Here

11:08 π.μ.  

Get The Pokemon Go for Android Here

8:02 π.μ.  

RRB NTPC Result
SSC CGL 2016 Result
Happy New Year 2017 Wishes
IBPS PO 2016 Result
GCSE Results 2016
Sbi PO Mains Result 2016
NEET 2016 Result
New Year 2017 Wallpaper
Good Morning Quotes
Inspirational Quotes
Good Morning Wishes
Merry Christmas wishes Christmas wishes
Happy Birthday Wishes
Happy Birthday Messages
Morning Quotes
Friendship Day Quotes

7:55 π.μ.  


best Hyderabad escorts
best Escorts in Hyderabad
best Independent Escorts

12:15 μ.μ.  


Hyderabad escorts
Escorts in Hyderabad
Independent Escorts

12:58 μ.μ.  


best Hyderabad escorts
Escorts in Hyderabad
Independent Escorts in hyderabad

8:22 π.μ.  


Hyderabad escorts
Escorts in Hyderabad
Independent Escorts

11:35 π.μ.  


Get everything about lucky patcher application here
lucky patcher apk

10:07 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home