Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> φυσικη ιστορια: Νοεμβριος...

φυσικη ιστορια

Κυριακή, Νοεμβρίου 05, 2006

Νοεμβριος...

Για να μην το ξεχασω...

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΣΠΟΡΙΑΣΤΗ Ή ΜΕΘΥΣΤΗ-3 Νοεμβριου
Σε πολλες περιοχες αυτη τη μερα αρχιζουν τη σπορα,σε αλλες την ημερα αυτη ανοιγουν τα βαρελια και δοκιμαζουν τα νεα κρασια.
Ετσι γυρνουν απο σπιτι σε σπιτι και πινουν και μεθανε οπως το καλει η μερα.Χικ!
ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ-8 Νοεμβριου
Σημαντικη γιορτη μια κι ο ενας απο τους Αρχαγγελους,ο Μιχαηλ,ειναι ο αγγελος ψυχοπομπος.Τηρειται νηστεια και συνοδευεται απο εθιμα που σκοπο εχουν να εξευμενισουν τον αγγελο του θανατου.Μεγαλα πανηγυρια γινονται σε μερη οπως η Συμη στο μοναστηρι του Πανορμιτη οπου ο Αρχαγγελος Μιχαηλ θεωρειται προστατης των ναυτικων.Στη Λεσβο επισης οπου υπαρχει εικονα του κατασκευασμενη απο το αιμα των σφαγιασθεντων απο τους Τουρκους καλογηρων της μονης.(μπρρρρρ!γενικά....)
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ- 11 Νοεμβριου
Ο Αγιος Μηνας,εφιππος αγιος,θεωρειται προστατης των κτηνοτροφων και των κοπαδιων τους απο τους λυκους και τους κλεφτες και οτι φανερωνει τα κλεμμενα.Την ημερα της γιορτης του οι γυναικες εραβαν εικονικα τα κακα στοματα του χωριου και απεφευγαν να κοψουν οτιδηποτε με το ψαλιδι ή με το μαχαιρι για να μην κοψει ο λυκος τα προβατα.Ακομη,εκεινη τη μερα αρχιζει ουσιαστικα το κρυο γι'αυτο λενε οτι "ο Αι-Μηνας το μηνυσε κι ο Φιλιππος το καρτερει"
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ- 14 Νοεμβριου
Προστατης των γεωργων που εργαζονται τη μερα της γιορτης του και αποκρευουν,τρωνε δλδ κρεας,γιατι απο την επομενη αρχιζει η Σαρακοστη των Χριστουγεννων.Η γιορτη του θεωρειται μικρη Αποκρια.
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΟΔΕΣΤΟΥ- 16 Νοεμβριου
Προστατης των ζωων.Τη μερα αυτη οι αγροτισσες εφτιαχναν αρτους εορταστικους(κουλουρες)που αφου τους αγιαζαν τους εθραυαν στη ραχη των ζωων ή τους εδιναν για τροφη των ζωων(Ναξος)εκφραζοντας ετσι την ευγνωμοσυνη τους για οσα τους προσεφεραν τα ζωα(πότε ειπαμε οτι ειναι η παγκοσμια ημερα των ζωων;)
ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ-21 Νοεμβριου
Η Παναγια ειναι γνωστη ως Μεσοσποριτισσα,Πολυσποριτισσα,Αποσοδεια επειδη οι γεωργοι μεχρι τοτε ειχαν σπειρει τα μισα περιπου χωραφια ή ειχαν τελειωσει τη σπορα.Υπηρχε μαλιστα η δοξασια οτι οσα σπαρτα σπειρονται μεχρι της Παναγιας φυτρωνουν αμεσως ενω τα υπολοιπα κανουν 40 μερες να φυτρωσουν.
Σε πολλες περιοχες πηγαινουν στην εκκλησια βρασμενα πολυσπορια(φασολια,καλαμποκια,σταρι,κουκια κ.α)ή τα πηγαινουν στη βρυση για"να τρεχει το βιος σαν το νερο"
ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ-25 Νοεμβριου
φυτευουν ή σπερνουν τα λουλουδια(κατσε να το βαλω στην υπενθυμιση)
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ-26 Νοεμβριου
προστατης των βρεφων(αυτο το ξερω απο τη μαμα μου)
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΤΟΥ ΤΡΥΠΟΤΗΓΑΝΑ- 30 Νοεμβριου
το κρυο δυναμωνει και φτιαχνουν τηγανιτες για να μην τρυπησει το τηγανι τους.
Επισης να σας πω οτι στο εβγα του Νοεμβρη οι μελισσες κλεινονται λεει στην κυψελη τους για να προστατευθουν απο το κρυο.
Ασχετο αλλα στις 26 Οκτωβριου,του Αγιου Δημητριου,οι τσοπανηδες εγκατελειπαν τα βουνα κι εφευγαν για τα χειμαδια.
Ααααυτα...
posted by Εύα at 6:36 μ.μ.

5 Comments:

πολύ ωραία ιδέα το εορτολόγιο και τα σχετικά έθιμα. μ'αρέσει η φυσική σου ιστορία!
σε ασπάζομαι :-)

10:13 μ.μ.  

τώρα σε βρήκα και μου αρέσεις..

ευτυχώς που έβαλες το εορτολόγιο..θα είχα ξεχάσει τους αρχάγγελους και ποιός τον ακούει μετά!

6:43 μ.μ.  

Ωραία ιδέα, Ευάκι ! ;) Θα το ΄χω υπόψη να πω στη μαμά μου να κάνει τηγανίτες του Αγ. Ανδρέα! :)

6:17 μ.μ.  

Αγώνας δρόμου η βλογόσφαιρα. Τόσα όμορφα κείμενα, φωτογραφίες, ιδέες, σχόλια! Πώς να τα προλάβεις όλα! Κατάντησα να ξοδεύω τρεις ώρες κάθε μέρα κυνηγώντας το άπιαστο, δηλαδή να τα διαβάσω όλα. Δεν γίνεται, έστω κι αν προσπαθώ να εφαρμώσω "διαγώνιο διάβασμα", έστω κι αν στο κάθε βλογ προσπαθώ να πάρω την ουσία... Μάταιος ο κόπος ακόμα και να τα δω όλα!

2:51 μ.μ.  

σε καλο δρμο βρισκεσαι παντως βρισκεσαι βρε Ηλιοτυπε.Μην ξεχνας και το δικο σου,ε;;Και απαντα και σε κανα μαιηλ :-Ρ
Μεθυσμενακι,καλως ορισες.
Ρενατα καντο γιατι η μαμα μου λεει οτι του Αγιου Ανδρεα το κρυο αντρειευει,που παει να πει οτι δυναμωνει κι ετσι χρειαζομαστε κατι για να τον γλυκανουμε τον αγιο.
Μαγισσουλα,σε ασπαζομαι κι εγω κι ετοιμαζω νεο υλικο μουρλια μονο που θελει δουλεια και πολλη μεταφραση,χαχαχα!!

7:48 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home