Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> φυσικη ιστορια: μερα που ειναι σημερα...

φυσικη ιστορια

Τρίτη, Δεκεμβρίου 04, 2007

μερα που ειναι σημερα...

Καλα μας μπηκε,νομιζω,χαχα!
Λοιπον,μερα που ειναι σημερα κι επειδη η μαμα μου ειχε ταξει να με βγαλει Βαρβαρα για να με γλυτωσει,τυπικα γιορταζω σημερα.
Η Αγία Βαρβάρα έζησε από το 245 ως το 305 μ.Χ. Οι γονείς της ήταν ειδωλολάτρες, ενώ η Βαρβάρα ασπάστηκε το Χριστιανισμό. Στην προσπάθεια να τη μεταπείσουν, ακόμη και οι γονείς της την υπέβαλαν σε πολλά βασανιστήρια. Αυτή όμως δεν υποχώρησε και δεν αρνήθηκε την πίστη της. Όταν η μητέρα της πέθανε, ο πατέρας της την έκλεισε σ’ έναν πύργο, για να μην έχει επαφή με τον έξω κόσμο και τη βασάνιζε, μέχρι που η Βαρβάρα έβγαλε σπυριά σε όλο το σώμα της. Τότε, την έριξε σ’ ένα καζάνι με βραστό νερό για να καεί. Δεν κάηκε όμως και από θαύμα τα σπυριά της χάθηκαν.
Γι’ αυτό βράζουμε τη "βαρβάρα" για να προστατεύει η Αγία τα πρόσωπα, κυρίως των παιδιών, από τις δυσμορφίες της ιλαράς. Επειδή όλη η περιουσία της Αγίας Βαρβάρας είχε μοιραστεί ολόκληρη στους φτωχούς, συνηθίζεται σήμερα οι νοικοκυρές που κάνουν «βαρβάρα» να τη μοιράζουν σε τρία τουλάχιστον σπίτια.
Το τέλος της Αγίας ήρθε από τον ίδιο τον πατέρα της, που την αποκεφάλισε. Ο Θεός όμως τον τιμώρησε κεραυνοβολώντας τον. Γι αυτό και η Αγία Βαρβάρα, θεωρείται προστάτιδα του "Πυροβολικού" στο στρατό μας.
Τι είναι ομως η "βαρβάρα";;
Ειναι ένα είδος γλυκιάς σιταρόσουπας, στην οποία όμως ρίχνουν επίσης λίγα ρεβύθια, καλαμπόκια, σταφίδες, σύκα, μήλα, κουκιά κ.λ.π. Η «βαρβάρα» αυτή προσφέρεται σ’ όλα τα μέλη της οικογένειας μέσα σε βαθειά πιάτα ή κούπες, αφού ρίξουν από πάνω καβουρντισμένο αλεύρι για να χυλώσει, κοπανισμένα καρύδια και λίγη κανέλλα.
Να σας δωσω και τη συνταγη;

Βαρβάρα
Υλικά
500γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο (το βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ)
1 μικρή χούφτα ρύζι
λίγες βρασμένες σταφίδες
καρύδι τριμμένο
κανέλα, ζάχαρη ή μέλι
Υλικά για το νισεστέ
1 ποτήρι κρασιού νισεστέ (το βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ)
6 ποτήρια κρασιού νερό
Εκτέλεση του νισεστέ
Διαλύουμε το νισεστέ σε ένα μπολ με ένα ποτήρι κρασιού νερό. Αφού διαλυθεί και γίνει ομοιόμορφο μείγμα, το χύνουμε σε κατσαρολάκι με έξι ποτήρια κρασιού νερό που βράζει. Το ανακατεύουμε. Αυτό πήζει αμέσως. Το αφήνουμε να χλιαρώσει εντελώς.
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το σιτάρι 2-3 χέρια. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με πολύ νερό, βάζουμε και το ρύζι και το βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά 4 ώρες περίπου, δηλαδή μέχρι να ανοίξουν εντελώς τα σπυριά του σιταριού και να μαλακώσει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να χλιάνει πολύ.
Κατόπιν προσθέτουμε το νισεστέ. Όταν θέλουμε να φάμε, βάζουμε σε ένα μπωλάκι βαρβάρα, προσθέτουμε λίγες βρασμένες σταφίδες, καρύδι τριμμένο, λίγη κανέλα και ζάχαρι ή μέλι κατά προτίμηση, μέχρι να γλυκάνει.
Η βαρβάρα διατηρείται στο ψυγείο. Κάθε φορά που θέλουμε να φάμε, βγάζουμε μια ποσότητα, την οποία ζεσταίνουμε με λίγο καυτό νερό. Είναι πολύ ωραία να τρώγεται ζεστή.
Και να μην το ξεχασω...Η Αγία Βαρβάρα μπορεί να προστατεύει τα παιδιά από την «ευλογιά», αλλά «βαρβαρώνει» κιόλας, μια και «Βαρβάρα βαρβαρών’, Σάββας σαβανών’, Νικόλας παραχών’».
posted by Εύα at 8:47 μ.μ.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

<< Home