Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> φυσικη ιστορια: ΚΑΝΕΛΛΑ-ΚΙΝΝΑΜΩΜΟΝ ΤΟ ΚΕ'Υ'ΛΑΝΙΟΝ(CINNAMOMUM VERUM,ZEYLANICUM)

φυσικη ιστορια

Σάββατο, Ιανουαρίου 06, 2007

ΚΑΝΕΛΛΑ-ΚΙΝΝΑΜΩΜΟΝ ΤΟ ΚΕ'Υ'ΛΑΝΙΟΝ(CINNAMOMUM VERUM,ZEYLANICUM)






Aνηκει στην οικογενεια των Δαφνωδων (Lauraceae).Δεντρο αειθαλες με πρασινα γυαλιστερα φυλλα που φθανει σε υψος τα 6-10 μετρα.Το γενος περιλαμβανει 40 περιπου ειδη ιθαγενη της Κε'υ'λανης,σημερινης Σρι-Λανκα και των Ινδικων ακτων.
Η λεξε κινναμωμον ειναι ελληνικη και τη χρησιμοποιουσε ο Θεοφραστος.
Η κοινη του ονομασια ειναι κανελλα,πολυ γνωστη απο την αρχαιοτητα αρτυμα αλλα και αφροδισιακο.Χρησιμοποιειτο ακομη στις τελετες καθαγιασμου αλλα και στην ταριχευση.
Τα λουλουδια του ειναι μικρα,ασπρα κι εχουν δυσαρεστη μυρωδια.Απο το δεντρο χρησιμοποιουμε τις φλουδες και τα νεαρα κλαδια.Αυτη ειναι η γνησια κανελλα που χρησιμοποιουμε στη ζαχαροπλαστικη,την ποτοποι'ι'α,την αρωματοποι'ι'α και ειναι ενα απο τα συστατικα που περιεχει το αρτυματικο καρυ.
Εχει ισχυρες μικροβιοκτονες ιδιοτητες αλλα και γαλακτοπαραγωγικες.Διεγειρει την ενεργεια της ινσουλινης,ετσι ειναι καταλληλη για ασθενεις που πασχουν απο διαβητη τυπου 2.Εχει επισης αντιπηκτικες ιδιοτητες.Τονωτικο σε περιπτωσεις αδυναμιας,εμμηναγωγο σε ανεπαρκεια και πονους περιοδου,σταματαει τη διαρροια και τους σπασμους του εντερου και του στομαχου.ανακουφιζει τον πονοδοντο.
Συνισταμενη δοση;5-10 γρ. 2 φορες την ημερα μεσα σε ροφημα
Συμφωνα με μια νεα μελετη,μιση κουταλια κανελας την ημερα μειωνει σημαντικα τα επιπεδα σακχαρου στο αιμα των διαβητικων.Το αποτελεσμα αυτο,το οποιο μπορει να παραχθει απλα και μονο βυθιζοντας ενα ξυλαρακι κανελλας στο τσα'ι' σας,ειναι ευεργετικο ακομα και για τα εκατομμυρια ανθρωπων που δεν πασχουν απο διαβητη,απλα εχουν προβληματα σακχαρου που μπορει και να αγνοουν.
Η ανακαλυψη αυτη εγινε κατα λαθος οταν ερευνητες εψαχναν την επιδραση των διαφορων τροφων στο σακχαρο του αιματος.Μια απο αυτες τις τροφες ηταν και η αγαπημενη των αμερικανων,μηλοπιτα.Η μηλοπιτα,η οποια συνηθως αρωματιζεται με κανελα και που αρχικα περιμεναν να ειναι επιβλαβης.
Η ερευνα συνεχιστηκε χορηγωντας 3-5 γρ σκονης κανελλας την ημερα σε μορφη καψουλας σε ασθενεις που επασχαν απο διαβητη τυπου 2.
Ολοι αντεδρασαν μεσα σε εβδομαδες με επιπεδα σακχαρου τα οποια ηταν 20% χαμηλοτερα απο πριν.Μερικοι μαλιστα καταφεραν να αποκτησουν φυσιολογικα επιπεδα σακχαρου.Τελος,το σακχαρο τους αρχισε να ξανανεβαινει μολις σταματησε η χορηγηση της κανελλας.
Η κανελλα εχει βεβαια και συμπληρωματικη δραση.Για παραδειγμα,σε εθελοντες που την καταναλωσαν,κατεβασε το επιπεδο λιπιδιων και κακης χοληστερολης.Σε δοκιμαστικους σωληνες παλι εξουδετερωσε τις ελευθερες ριζες.
Φυσικα δεν συνισταται η βρωση ξυλων κανελλας ουτε η αυξημενη καταναλωση μηλοπιτας η οποια ετσι κι αλλιως περιεχει αρκετα λιπη.Το μυστικο ειναι να προσθετεις κανελλα σε αυτο που θα ετρωγες ετσι κι αλλιως.
Τα συστατικα που δρουν θεραπευτικα δεν βρισκονται στο αιθεριο ελαιο της κανελλας.Αλλα η σκονη της κανελλας μπορει να προστεθει σε φρυγανιες,δημητριακα,χυμους ή και στον καφέ.Αποφευγουμε ομως τη χρηση της κατα την εγκυμοσυνη ειδικα τη χρηση του αιθεριου ελαιου της καθως μπορει να διεγειρει τη μητρα.Επισης η χρηση του ελαιου μπορει να ροκαλεσει τοπικη λευκοδερμια.
Αααααα,και για να μη το ξεχασω...εικαζεται οτι το καψιμο των ξυλων της κανελλας προσελκυει τον ερωτα και το χρημα μια και λεγεται οτι καλουν τη θεα Αφροδιτη.Προληψεις;Δεισιδαιμονιες;Δεν προλαβα να το ερευνησω σε... βαθος.Βλεπετε,με χτυπησε κατακουτελα ο ερωτας απο τη μερα που αpοφασισα να φτιαξω μελομακαρονα με τα χερακια μου αντι να τα αγορασω.Κι οπως ξερετε,μελομακαρονα ΧΩΡΙΣ κανελλα δε γινονται...χαχαχα!
posted by Εύα at 1:10 μ.μ.

8 Comments:

Κανέλα στο τσάι για καλή φωνή κι αντιμικροβιακή δράση, ειδικά σ΄όσους πρήζονται οι αμυγδαλές! ;)Εκ πείρας!
Εσύ, παιδί μου, έπεσες στη μαρμίτα με την κανέλα και μακάριιιιιιι! ;)

5:58 μ.μ.  

ακόμα έχει θερμαντική & αντιρευματική δράση. 2-4 σταγόνες αιθέριου στη συνταγή για τα κουλουράκια και γίνονται άλλο πράγμα!! καλή χρονιά :)

4:08 μ.μ.  

αγαπητή ευα, ελέγξατε το mail σας?

2:52 μ.μ.  

τώρα ξέρω τι θα κάνω τα τόσα ξυλάκια κανέλλας με τα οποία είχα στολίσει το δέντρο..θα αρχίσω να τα καίω!

1:42 μ.μ.  

βρε κοιτα να δεις σουξε που εχει η κανελιτσα,χαχαχα!!!
Μεθυσμενακι,πιανει το κολπο,μην νομιζεις...κι εγω τα ιδια ελεγα και να τι επαθα :Ρ

7:57 μ.μ.  

Πάρα πολύ καλή ιστοσελίδα.

1:38 π.μ.  

You can also make this type of Tree for you and your house in the event of Christmas. The third thing is the Church. Church is also a very christmas quotes for fb new year free cards christmas quiz games 2016 christmas quotes sayings important thing for the event of Christmas

12:58 μ.μ.  

January 2017 Calendar Printable You can also set these as happy new year wallpapers for your mobile, laptop and desktop

12:58 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home