φυσικη ιστορια
Δευτέρα, Μαΐου 28, 2007
τριανταφυλλιες,ωιδιο,σοδα...!
Το ωίδιο είναι μια μυκητιακή ασθένεια, η οποία έχει επιπτώσεις στα τριαντάφυλλα. Τα πρώτα σημάδια του ωιδίου εμφανίζονται στα νέα φύλλα, τα οποία κρατούν το χρώμα τους αλλά αρχίζουν να τσαλακώνουν. Κατόπιν τα μικρά μπαλώματα εμφανίζονται που αναπτύσσονται στο φύλλωμα, μίσχους και όλα τα άλλα μέρη του τριαντάφυλλου, ακόμη και στους οφθαλμους Από δω ο μύκητας θα αρχισει να απομυζει υγρασία και τις θρεπτικές ουσίες μέσα στα φύλλα. Μόλις βλέπετε να τσαλακώνουν τα νεαρα φύλλα είστε στον καταλληλο χρονο για να παρετε τα μετρα σας.Οσο νωριτερα τοσο καλυτερα για το ωιδιο.Το ωίδιο μπορεί να διαδώθει σε ολο τον κήπο γρήγορα. Η ασθένεια είναι χειρότερη κατά τη διάρκεια του καυτού, ξηρού καιρού με τις δροσερές, υγρές νύχτες. Τα σπόρια είναι κοιμισμένα έως ότου βρουν την απαιτουμενη υγρασία για να βλαστήσουν. Μόλις η επιφάνεια φύλλων είναι υγρή και παραμέινει υγρή (από το ψέκασμα ή τη συμπύκνωση) για περίπου 3 ώρες, τα σπόρια ωιδίου θα αρχίσουν να βλασταίνουν. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί στους υγρούς, σκιερούς κήπους όπου η κυκλοφορία του αέρα είναι φτωχή, επίσης τα φυτα που ποτίζονται ανεπαρκώς στο επίπεδο ρίζας δεχονται συχνά επιθεσεις από το ωίδιο). Τα φυτά που μεγαλωνουν σε περιοχές με όχι αρκετό φως του ήλιου παραγουν λεπτοτερα φύλλα κάνοντας τα περισσότερο επιρρεπή σε μόλυνση. Επίσης ανεπαρκεια στις θρεπτικές ουσίες (ειδικά ασβέστιο) κανει αδύνατο τον ιστό των φύλλων και αυτός τα καθιστά πιό τρωτα στην ασθένεια. Είναι σημαντικό να κρατηθούν τα τριαντάφυλλα καλά ποτισμένα στο επίπεδο της ρίζας κατά τη διάρκεια των καυτών ημερών και να αποφυγετε να παει το νερο επάνω στα φύλλα, ειδικά πριν από το σούρουπο. Η καλή κυκλοφορία αέρα μεταξύ των τριαντάφυλλων είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό βοηθά να στεγνώσουν τα τριαντάφυλλα γρηγορότερα. Καλο κλαδεμα και γενναιόδωρο διάστημα μεταξύ των θάμνων κατά τη φύτευση συστήνονται. Φροντιστε τα φυτα που βρισκονται σε ληθαργο με το θειάφι την άνοιξη και με ψεκασμό με το μυκητοκτόνο σαπούνι.
Μόλις παρατηρησετε το ωίδιο (εχετε το νου σας για αυτο στα αρχικά στάδια), ψεκάστε τους θάμνους με το μυκητοκτόνο σαπούνι ή το βρεξιμο θείο (και τα δύο προϊόντα βρισκονται εύκολα στα φυτωρια). Προσπαθήστε να αφαιρέσετε ολα τα ασθενή μέρη και να τα τοποθετήσετε και να σφραγίσετε σε σάκκουλα ή ακομα καλυτερα,καψτε τα. Μην χρησιμοποιησετε ασθενή μέρη για λιπανση δεδομένου ότι τα σπόρια θα επιστρέψουν για να εγκατασταθουν στον κήπο σας. Υπάρχουν μερικές αποτελεσματικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να παλεψετε το ωίδιο και να το εμποδίσετε να διαδοθεί.
Η συνταγή που ακολουθει είναι επίσης καλή για το μαυρο σημαδι και τη σκουριά
Σπρέυ σόδας
1 κουταλια της σουπας φυτικό έλαιο
1 λιτρο νερο μη χλωριωμενο
1 κουταλια της σουπας ξίδι μηλίτη
1 κουταλια σουπας Listerine (ναι, το διάσημο στοματικο διαλυμα, όχι η γεύση μεντας, το κανονικο)
1 κουταλια υγρό σαπούνι
1 1/2 κουταλια σόδα μαγειρικης
Ψεκαστήρας αντλιας (μεγάλος)
Αναμίξτε τη σόδα, το σαπούνι, το Listerine, και το λαδι με 1 φλυτζανι νερο. Προσθέστε το ξίδι τελευταίο έτσι ώστε το μίγμα να μην αφρισει. Αδειαστε το μίγμα στον ψεκαστήρα και προσθέστε το 1 λιτρο του νερου. Αναδευουμε και ψεκαζουμε. Ο ψεκασμος πρέπει να γινει μετά από τη βροχή δεδομένου ότι υπαρχει ο κινδυνος να ξεπλυθει. Ένα επιπλεον όφελος είναι ότι ουτε τα έντομα δεν αγαπούν αυτο το μειγμα! Παρατηρηθηκε αρκετη επιτυχία επισης στον ψεκασμο με τσουκνιδα. Βοηθαει τα φυτα να αντισταθούν στο ωίδιο και άλλες ασθένειες όπως το σημάδι και η σκουριά. Για να κάνετε το μειγμα:
Μαζεψτε 1 κιλο τσουκνιδας (με μακριά λαστιχένια γάντια και προστατευτικα ρουχα για να γλυτωσουμε από το τσίμπημα!) λιωστε τα φύλλα και βάλτε τα σε μια παλια μαξιλαροθηκη. Βαλτε την μαξιλαροθηκη σε έναν κάδο με ενα γαλονι νερο,να την καλύπτει και βαλτε το σε μια θερμή θέση για μια εβδομάδα. Σουρωστε,αραιώστε το ζουμι με 5 μέρη νερο σε 1 μέρος ζουμι. Ψεκάστε τις τριανταφυλλιες κάθε δύο εβδομάδες.
Εάν το ωίδιο επιμένει στον κήπο, χρησιμοποιειστε ανθεκτικές ποικιλίες.
Τα τριαντάφυλλα από την οικογένεια Rugosa συστήνονται ιδιαίτερα, δεδομένου ότι είναι τα ανθεκτικότερα σε αυτήν την ασθένεια.
Τετάρτη, Μαΐου 09, 2007
Μελία
Αυτη ειναι η Μελία αγαπητοι μου...ενα δεντρο που σε πολλα μερη ονομαζεται βρωμοδεντρο!Αυτο το βρωμοδεντρο λοιπον παραγει μια ουσια που λειτουργει ως εντομοαπωθητικο,την αζαδραχτινη.Η ιδια ουσια παραγεται απο το neem φυτο συγγενες της μελίας.Η διαφορα ειναι οτι η μελία το παραγει σε μικροτερες ποσοτητες,τη δουλεια του παντως την κανει και μαλιστα χωρις τις ευλογιες των πολυεθνικων εταιρειων που απομυζουν τον αγροτη και καταστρεφουν το περιβαλλον.Μη φανταστειτε φυσικα οτι δεν εχουν απλωσει τα αρπακτικα νυχια τους μεχρι εκει,σιγα μην εχαναν.Το χρησιμοποιουν κανονικα πουλωντας το σαν οικολογικο φαρμακο,πλασαροντας τις δηθεν οικολογικες ανησυχιες τους.Απλα,το θεμα μας ειναι οτι ΔΕΝ τους εχουμε αναγκη γιατι αυτα τα δεντρακια υπαρχουν ΠΑΝΤΟΥ και το μονο που χρειαζεται ειναι να μαζεψουμε αρκετα φυλλαρακια και να τα μουλιασουμε σε νερο και να ψεκασουμε με το υγρο αυτο τα φυτα μας.αααααααυταααααα :-)
Τετάρτη, Μαΐου 02, 2007
ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ
ΦΥΛΛΑ ΤΟΜΑΤΑΣ 6 χουφτες
ΦΥΛΛΑ ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ 7 χουφτες
ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΤΣΕΣ 1 χουφτα
ΦΥΛΛΑ ΜΕΛΙΑΣ 5 χουφτες
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ Η΄ ΣΚΟΡΔΑ 7 βολβοι
1. Ψιλοκοβουμε ή πολτοποιουμε τα υλικα
2.Προσθετουμε νερο και μετα σκεπαζουμε
3.Αφηνουμε να μουλιασει για 3 μερες ή βραζουμε το υγρο για 20 λεπτα
4.Αραιωνουμε ενα μερος του ζουμιου που προκυπτει με ενα μερος σαπουνονερο το οποιο εχουμε φτιαξει με αγνο πρασινο σαπουνι
5.Βαζουμε οπου υπαρχουν εντομα,στα φυλλα,στους βλαστους και γυρω απο τη βαση των φυτων.
Μπορειτε επισης να προσθεσετε λιγες κουταλιες παραφινη στο παρασκευασμα και σταχτη απο ξυλα για τα μυζητικα εντομα(μελιγκρες)και τους μυκητες.Τα συστατικα λειτουργουν ως εξης:
Η Καλεντουλα ειναι για τα μυρμηγκια,τους νηματωδεις και τα σκουληκια.Οι πιπεριτσες για τα μυρμηγκια,τις αφιδες,τις καμπιες,τα σκαθαρια και τα σκουληκια.Η Μελια για τις μυκητολογικες ασθενειες,τα φυλλα τοματας για τις καμπιες και τα σκουληκια,το κρεμμυδι και το σκορδο για τα μυρμηγκια,τις αφιδες,τα σκουληκια με κελυφος και τις καμπιες.
Δεν ειναι αναγκη να βαλετε ολα αυτα τα υλικα,αλλωστε το καθε υλικο θα καταπολεμησει μερικα εντομα και παρασιτα,ενω τα υπολοιπα,αλλα.Ανακατευοντας διαφορα υλικα θα φτιαξετε ενα φαρμακο γενικοτερης χρησης.