Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> φυσικη ιστορια: Ροδα και τριανταφυλλα..

φυσικη ιστορια

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2006

Ροδα και τριανταφυλλα..













Τα ροδα,γνωστα ως ο βασιλιας των λουλουδιων,εμφανιστηκαν στην Ασια 5000 χρονια πριν.Απολιθωματα στη Μοντανα και στο Ορεγκον αποδεικνυουν οτι ηταν αγριολουλουδο της Αμερικης για πανω απο 35 εκατομμυρια χρονια.Υπαρχουν πανω απο 30.000 ποικιλιες με πολυπλοκο οικογενειακο δεντρο.
Η πρωτη ιστορικη αναφορα για το τριανταφυλλο γινεται απο τους Σουμεριους απο την αρχαια Μεσοποταμια.Ο Βασιλιας Σαργον ο 1ος της Ακκαδίας~2684-2630 π.Χ.~εφερε αμπελια,συκα και τριανταφυλλιες απο μια στρατιωτικη ασκηση περα απο τον ποταμο Τιγρη.
Αρχικα απο την Περσια λοιπον,πιστευεται οτι Στη Δυση ηρθε απο τον Αλεξανδρο.Για τους Αραβες το ροδο ηταν ενα αρσενικο λουλουδι.Απο τα αρχαια χρονια συμβολιζε τη χαρα,αργοτερα τη μυστικοτητα και τη σιωπη ενω τωρα συνηθως σχετιζεται με την αγαπη.
Ο Ηροδοτος ισχυριζεται οτι ο Βασιλιας ΜΙδας της Φρυγιας εφερε το λουλουδι αυτο στην Ελλαδα.
Στην Ιλιαδα παλι,ο ομηρος μας λεει οτι η ασπιδα του Αχιλλεα ηταν διακοσμημενη με τριανταφυλλα.
Ο Κομφουκιος εγραψε οτι ο αυτοκρατορας της Κινας ειχε πανω απο 600 βιβιλια για τα ροδα και οι Κινεζοι τον 5ο αιωνα π.Χ. εβγαζαν ελαια απο φυτα που φυτρωναν στον κηπο του αυτοκρατορα τα οποια μπορουσαν να χρησιμοποιησουν μονο οι ευγενεις και το ιερατειο.Αν βρισκονταν αυτα τα ελαια σε χερια αλλου,αυτος καταδικαζοταν σε θανατο.
Τοιχογραφιες κι αντικειμενα που απεικονιζουν τριανταφυλλα βρεθηκαν σε ταφους στην Αιγυπτο που χρονολογουνται απο τον 5ο αιωνα π.Χ.
Η Κλεοπατρα ειχε ενα παθος για τα τριανταφυλλα.Για να αποπλανησει τον Μαρκο Αντωνιο εστρωσε τα πατωματα του παλατιου με ροδοπεταλα και το δωματιο της με ροδοπεταλα παχους 4 εκατοστων και συντριβανια απο τα οποια ερεε ροδονερο.


ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ
Ενας αρχαιος ινδουιστικος μυθος λεει οτι ο Βισνου,προστατης του κοσμου,κι ο Βραχμα,δημιουργος του κοσμου,διαφωνουσαν για το πιο ηταν το πιο ομορφο λουλουδι.ο Βισνου επαινουσε το ροδο ενω ο Βραχμα που δεν ειχε δει το ροδο,επεμενε στο λωτο.Οταν ομως ο Βραχμα ειδε το ροδο συμφωνησε αμεσως οτι το ροδο ηταν ανωτερο και αντεμειψε τον Βισνου για την αφοσιωση του δημιουργωντας για αυτον τη γυναικα του τη θεα Λακσμι απο 108 μικρα και 1008 ροδοπεταλα.
Στο Κασμιρ οι Μογγολοι αυτοκρατορες διατηρουσαν πανεμορφους κηπους με τριανταφυλλα,τα οποια τα εριχναν στο ποταμι για να καλωσορισουν τους αυτοκρατορες οταν επεστρεφαν απο τα ταξιδια τους.
Στην Περσια,ο Ναβουχοδονοσορ ειχε γεμισει το παλατι του με ροδα που καλλιεργουνταν για το αρωματικο τους λαδι.
Μια αραβικη ιστορια μας λεει οτι το ροδο δημιουργηθηκε απο τον ιδρωτα του προφητη Μωαμεθ.
Τον 11ο αιωνα στην ποιηση των Σουφι το ροδο εγινε συμβολο της ζωης,η ομορφια του αντιπροσωπευει την τελειοτητα και τα αγκαθια τα εμποδια,τις δυσκολιες που πρεπει να περασουμε για να φτασουμε την τελειοτητα.
Συμφωνα με αλλα ισλαμικη παραδοση,το ροδονερο επρεπε να ανακατευτει με σαφραν και να χρησιμοποιηθει για το γραψιμο ειδικων ξορκιων τις πρωινες ωρες της πρωτης Κυριακης του μηνα.
Φυλαχτα απο τριανταφυλλο φοριουνταν για προστασια απο το κακο ματι.Τριμμενα τριανταφυλλα ή καρποι τριανταφυλλιας τοποθετουνταν σε ταφους,κυριως γυναικων.Η χρηση του τριανταφυλλου σε ταφικες τελετουργιες βρισκεται καθολη τη διαρκεια τησ Ρωμα'ι'κης Αυτοκρατοριας,ακομα και στην Ουαλλια οπου λευκα τριανταφυλλα τοποθετουνται στους ταφους μικρων παιδιων σαν συμβολο της αθωοτητας τους.
Η θεα Χλωριδα μεταμορφωσε σε λουλουδι μια ομορφη,νεκρη νυμφη.Η Αφροδιτη προσθεσε ομορφια,οι τρεις Χαριτες λαμψη,χαρα και γοητεια.Ο Διονυσος δωρισε νεκταρ,ο Ζεφυρος φυσηξε κι εδιωξε τα συννεφα ετσι ωστε ο Απολλωνας να το λουσει στο φως του Ηλιου.Το λουλουδι δοθηκε στον Ερωτα κι ονομαστηκε....ροδο.
Εχει γραφτει επισης οτι η Κυβελη δημιουργησε το τριανταφυλλο για να εκδικηθει την Αφροδιτη μειωνοντας ετσι την ομορφια της.Ενας αλλος μυθος λεει οτι το ροδο γεννηθηκε απο ενα χαμογελο του Ερωτα ενω συμφωνα με αλλον,επεσε απο τα μαλλια της Αυρας ενω αυτη χτενιζοταν.
Για τους πρωτους Χριστιανους ηταν παγανιστικο συμβολο,των οργιων και της λαγνειας.Το απερριψαν λογω της σχεσης του με τους Ρωμαιους που ηταν διωκτες τους.Τελικα ομως το δεχτηκαν κι εκεινοι.Αλλωστε τα τριανταφυλλα αργοτερα συμβολισαν την παρακμη και την υπερβολη της Ρωμης.Οι χωρικοι επρεπε να καλλιεργουν υποχρεωτικα τριανταφυλλα αντι για βρωσιμες καλλιεργειες για να ικανοποιουν τη ματαιοδοξια των αυτοκρατορων τους που απαιτουσαν χαλιά απο ροδοπεταλα για τα οργια τους.
Μια παλια ιστορια λεει οτι στον κηπο της Εδεμ τα ροδα δεν ειχαν αγκαθια.Αυτα εμφανιστηκαν μετα το προπατορικο αμαρτημα.Ενας αλλος χριστιανικος θρυλος λεει οτι δημιουργηθηκαν οταν το αιμα του Ιησου ποτισε το εδαφος κατω απο το σταυρο του μαρτυριου.
Το ροδο ηρθε στην Ευρωπη το 12ο ή 13ο αιωνα μεσω των ιπποτων που επεστρεφαν απο τις Σταυροφοριες και συμφωνα με την αγγλικη ιστορια μετα τη 2η σταυροφορια στη Συρια.
Ειναι το επισημο φυτικο συμβολο των Η.Π.Α. συμφωνα με ενα διαταγμα που υπεγραψε ο Ροναλντ Ρεγκαν το Νοεμβριο του 1986 καθως και το λουλουδι των πολιτειων της Τζορτζια,Α'ι'οβα,Νεας Υορκης,Βορειας Ντακοτα και της περιοχης της Κολουμπια.
Το εμβλημα της Αγγλιας που φοριεται τη μερα του Αγιου Γεωργιου


ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ
Ο Πλινιος ο πρεσβυτερος κατεγραψε 32 διαφορετικες φαρμακευτικες χρησεις του τριανταφυλλου τον 1ο αιωνα μ.Χ.
Τα τριανταφυλλα καλλλιεργουνταν το Μεσαιωνα περισσοτερο για φαρμακο και τροφη παρα για ομορφια.
Οι καρποι της Rosa Rugosa χρησιμοποιουνταν για την αποφυγη του σκορβουτου.Οι καρποι αυτοι περιεχουν περισσοτερη βιταμινη C απο οποιοδηποτε αλλο φρουτο και λαχανικο.Ειναι επισης πλουσιοι σε βιταμινες Α,Β,Ε,Κ σε οργανικα οξεα και πηκτινη.Τα κοκκινα τριανταφυλλα Rosa gallica και Officinalis χρησιμοποιουνταν για ενα σωρο προβληματα.
Η κυνοροδη(R. canina)περιεχει την υψηλοτερη ποσοτητα βιταμινηςC.
Η R. laevigata χρησιμοποιειται στην Κινα για τη θεραπεια της διαρροιας.
Τα πεταλα της R. gallica χρησιμοποιουνται σαν τονωτικο και στυπτικο.
Οι σποροι της R. multiflora, χρησιμοποιουνται στην Ανατολη σαν διουρητικο και καθαρτικο.
Το ροδελαιο μειωνει τη χοληστερινη.Το τσάι απο ξεραμενα ροδοπεταλα θεραπευει τους πονοκεφαλους.Πεταλα σε συνδυασμο με κρασι σαν χλιαρες κομπρεσες για τον πονοκεφαλο επισης ή ζεστο σαν σταγονες για τ'αυτια.Οι γυναικες μαλιστα πιστευαν οτι αν τριψεις πανω στο δερμα τα πεταλα αποφευγεις τις ρυτιδες και διατηρεις τη νεοτητα.Ενα μειγμα τριανταφυλλου,μεντας και γαρυφαλλου βοηθα στον υπνο.
ΑΡΩΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Το ροδελαιο φτιαχνεται απο πεταλα των ποικιλιων Damasks και Gallicas και ειναι πανακριβο.Το ελαιο που χρησιμοποιειται για την κατασκευη συγκεκριμενων αρωματων ειναι υψηλης συγκεντρωσης.Χρειαζονται 2 τοννοι ροδοπεταλων για μια λιβρα ροδελαιου και 30.000 πεταλα για μια ουγγια.Το μεγαλυτερο μερος του ροδελαιου παραγεται σημερα στη Βουλγαρια και στην Τουρκια.Το Ροδο της Δαμασκου ειναι ενα απο τα βασικα και πρωταρχικα τριανταφυλλα που χρησιμοποιουνται για την παρασκευη ροδελαιου.Οι εκατονταφυλλες(Centifolias) ποικιλιες χρησιμοποιουνται στη Γαλλια για την παρασκευη ροδελαιου.
Το αρωμα του τριανταφυλλου βγαινει απο τις κορυφες των κατωτερων πεταλων του ανθους κι η ποσοτητα του εξαρταται απο την ποικιλια και τις κλιματικες συνθηκες.Ο ηλιος και η ζεστη χρειαζονται για το μεγιστο της αποδοσης.Μυριζουν πιο εντονα μια ηλιολουστη μερα κι η καλυτερη ωρα για να μυρισεις ενα ροδο ειναι στη μεση του πρωινου κι οταν το ανθος ειναι ανοιχτο κατα το 1/4 μεχρι τα 2/3 του.Οσο πιο αρωματικο ομως,τοσο μικροτερη η διαρκεια ζωης του στο βαζο
Το αρωμα της Damaskena ειναι το αρωμα του ερωτα και των φιλτρων της αγαπης.Ενα παλιο τετοιο ερωτικο φιλτρο φτιαχνεται απο πεταλα κοκκινων και λευκων Gallicas, Albas και Forget-me-nots.Μεχρι το τελος του Β΄Παγκοσμιου Πολεμου ολα τα ροδα ηταν αρωματικα,υστερα ομως δοθηκε περισσοτερη εμφαση στο χρωμα παρα στο αρωμα.


ΒΡΩΣΙΜΑ ΡΟΔΑ
Τα ροδα και οι καρποι τους χρησιμοποιηθηκαν στην κουζινα για αιωνες σε ολο τον κοσμο.Προσθετουν χρωμα και δινουν γευση σε καθε πιατο.Οι καρποι εχουν μια εντονη χαρακτηριστικη αλλα γλυκια γευσηκαι μπορουν να χρησιμοποιηθουν φρεσκα,αποξηραμενα ή κονσερβα.
Οι καρποι να χρησιμοποιηθουν οταν εχουν εντονο κοκκινο χρωμα κι ειναι ελαφρα μαλακοι.
Μαδηστε τα ανθη και κοψτε στη μεση στο μακρος,βγαλτε τα μικρα τριχιδια(στημονες)και σπορους που βρισκονται στο κεντρο και ξεπλυντε.Μη χρησιμοποιειτε μεταλλικα εργαλεια και σκευη,καταστρεφουν τη Βιταμινη C.
Για να αποξηρανετε τους καρπους αραδιαστε σε ενα μόμο στρωμα σε δισκους,τοποθετηστε στο φουρνο στη χαμηλοτερη θερμοκρασια ή σε σκοτεινο και ξηρο μερος.
Διατηρηστε σε ενα γυαλινο δοχειο σε σκοτεινο δροσερο μερος.
Οταν χρησιμοποιειτε ροδοπεταλα στις συνταγες κοψτε τις λευκες ακρες στο τελος των πεταλων γιατι πικριζουν.
Προτιμαμε τα μικρα μπουμπουκια,ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι αποφευγουμε τα ψεκασμενα με μυκητοκτονα και εντομοκτονα.


ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ
Οι μινιατουρες πρωτοαναπτυχθηκαν στην Κινα.150 χρονια πριν ηταν γνωστες και σαν ροδα των ξωτικων.Οι μινιατουρες εχουν συνεχη ανθηση κι οι περισσοτερες συγχρονες ποικιλιες καταγονται απο την ποικιλια Rosa rouletti που ανακαλυφθηκε το 1917 στην Ελβετια στο Mauborjet στα βουνα Jura.
Στην Ευρωπη ηρθαν το 1818 απο τον Βρετανο βοτανολογο Robert Sweet που κατεγραψε μια μινιατουρα απο το νησι του Μαυρικιου που ονομαζοταν R. Lawrenceana.
Το 1840 οι μινιατουρες εγιναν δημοφιλεις στις ΗΠΑ.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΓΟΡΑΣ
Μην παραγγελνετε τριανταφυλλα τηλεφωνικα,αγοραστε τα αυτοπροσωπως.
Ζητηστε τη συμβουλη του ανθοπωλη.
Τα μπουμπουκια πρεπει να ειναι απαλα στο αγγιγμα
Κοιταξτε για πεταλα που εχουν αρχισει να ξεδιπλωνονται.
Τριανταφυλλα που ειναι σφιχτα και σκληρα δε σημαινει οτι θα κρατησουν περισσοτερο μια κι εχουν μαζευτει πολυ γρηγορα.
Τα σεπαλα στα κοκκινα τριανταφυλλα πρεπει να γερνουν μακρια απο το ανθος δειχνοντας ετσι οτι το μαζεμα εγινε οταν τα λουλουδια ηταν ωριμα
Τα πεταλα θα πρεπει να εχουν βελουδινη υφη και πλουσιο χρωμα που να δειχνει υγρο.
Οι στημονες πρεπει να ειναι ισιοι και δυνατοι.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
.Η καταλληλη φροντιδα μπορει να διπλασιασει τη ζωη τους.Τοποθετειστε τα σε ενα καθαρο βαθυ βαζο με χλιαρο νερο και προσθεστε μια κουταλια ξινου.Αφηστε τα σε ενα δροσερο δωματιο η σε ψυγειο 1-2 ωρες πριν τα τακτοποιησετε.Αν τα τριανταφυλλα σας ειναι σε σφουγγαρι η αλλο υλικο προσθεστε νερο αμεσως ωστε να γεμισετε το υλικο.Αφαιρεστε ολα τα φυλλα που μπορει να βρεθουν μεσα στο νερο,κοψτε περιπου μισο εκατοστο το κοτσανι κατω απο τρεχουμενο νερο.Μην κοβετε η σχιζετε το σκορο πρασινο τμημα του κοτσανιου.Τοποθετειστε αμεσως σε νερο,ποτέ μην αφηνετε τις τομες να στεγνωσουν.Προσθεστε νερο στο βαζο μερα παρα μερα,επισης μια κουταλια ξινο ή χρησιμοποιηστε το ειδικο υγρο συντηρησης για κομμενα λουλουδια.Το νερο πρεπει να ειναι χλιαρο.Αν ενα τριανταφυλλο δειχνει να μαραινεται,ξανακοψτε το βλαστο και τοποθετηστε το σε ελαφρα χλιαρο νερο μεσα στο νεροχυτη.Κρατηστε τα μακρια απο ρευματα αερα τη νυχτα.

Rosa gallica (Rosaceae)
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ
Το τριανταφυλλο αυτο ερχεται απο την Απω Ανατολη οπου καλλιεργειται κυριως στη Βουλγαρια,το Ιραν και την Ινδια.Το ροδονερο παρασκευαστηκε απο τον αραβα γιατρο Αβικενα το Μεσαιωνα και στην Αναγεννηση,το τριανταφυλλο αναγνωριστηκε σαν θεραπεια για την καταθλιψη.Στα χρονια μας,χρησιμοποιειται που λιγο στη βοτανοθεραπεια αλλα ειναι μαλλον καιρος να επανεκτιμησουμε τις φαρμακευτικες του ιδιοτητες.Το αιθεριο ελαιο χρησιμοποιειται στην αρωματοθεραπεια σαν ελαφρυ ηρεμιστικο και καταπρα'υ'ντικο,αντικαταθλιπτικο και αντιφλεγμονωδες.Τα πεταλα του εχουν παρομοιες χρησεις και δρασεις.Επισης μειωνουν την υψηλη χοληστερολη και το ροδονερο ειναι ενα απαλο στυπτικο που κανει μια πολυτιμη λοσιον για τα κοκκινισμενα και πρησμενα ματια.
ΚΥΝΟΡΟΔΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ:Rosa Canina
Η προελευση του ονοματος φαινεται οτι οφειλεται στο γεγονος οτι παλια το χρησιμοποιουσαν για να κουραρουν τη λυσσα.Το βρισκουμε σε δαση,στις ακρες δρομων και φραχτες.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΧΩΝΕΥΤΙΚΟ:Ξεραμενα πεταλα μουλιασμενα για 5 λεπτα σε καυτο νερο.Μετα τα γευματα. Dry petals, soaked for 5 minutes in hot water. Take after meals.
ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ:Ριξτε βραστο νερο σε 10 γρ.ξερων λουλουδιων.Μουσκεψτε κομπρεσες και τοποθετειστε σε ερεθισμενα ματια.Αλλη εκδοχη,αρχαια ελληνικη αυτη τη φορα συνιστα να μουλιασουν τα πεταλα σε ελαιολαδο και κρασι και να μεινουν στον ηλιο.
ΗΠΙΟ ΚΑΘΑΡΤΙΚΟ:70 γρ ξερων φυλλων ανα λιτρο νερου ή 60 γρ.ξεραμενης ριζας ανα λιτρο που θα βρασουν σε νερο.Και στις δυο περιπτωσεις το νερο πρεπει να εξατμιστει και να μεινει το ενα τριτο.
ΣΤΥΠΤΙΚΟ:25 γρ. καρποι ανα λιτρο που βραζουν σε νερο μεχρι να μεινει το ενα τριτο του υγρου για τη θεραπεια της διαρροιας.
ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟ:Εγχυμα πεταλων.Τελειο στυπτικο και τονωτικο του δερματος(τ'ακους μικρη ξανθια;)Χρησιμοποιειται απο ατομα που εχουν εξαιρετικα λιπαρο δερμα(το ακουσες βρεεεεε;)Οι τανινες του ανθους σφιγγουν τους πορους και τονωνουν το δερμα.Μια πολυ καλη θεραπεια για τη νεανικη ακμη.

Εχει και συνεχεια...(ωωωωωχ!)
posted by Εύα at 7:28 μ.μ.

5 Comments:

Ευάκι μου, πες τα μας όλα! Ιδέα δεν είχα για την ιστορία του. Όσο για τα φίλτρα χε χε χε...;)

10:46 μ.μ.  

το κόκκινο τσάι από τα άγρια τριαντάφυλλα είναι πολύ αρωματικό! !

4:00 μ.μ.  

φιλενάς ωραίο το ποστ περιμένουμε και το επόμενο. Αν έδινες και κάποια οδηγία περιποίησης των φυτών θα είμασταν υποχρεωμένες.

ΥΓ: δεν ξέρω αν έχω μόνο εγώ το πρόβλημα, αλλά τρομάζω να ανοίξω το μπλογκ σου..

καλημέρες :)

9:57 π.μ.  

ΑΓΡΙΟΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

Αντάρτης χωρίς ταυτότητα...
Πρίγκιπας χωρίς περγαμηνές ευγένειας...

Λαχτάρα όλο ο ταξιδιώτης πάνω σου γέρνει.
Ο πραματευτής αγέρας
τ' αγκάθια σου ακριβά πληρώνει
για ΤΟ άρωμα που από σε φορτώνει
και τριγύρω θα μοσχοπουλήσει.

Αγριοτριαντάφυλλο!
Λεύτερο από φράχτες
κι αμόλυντο από φώτα σαλονιών!

Αγριοτριαντάφυλλο!
Συντρόφι εσύ των στιλβωμένων αστεριών
τις ξάστερες τις νύχτες του χειμώνα!

Γιώργης Χολιαστός

11:04 μ.μ.  

The measure of the expense is distinctive for each organization, so request that few organizations locate the most minimal charges.

On the off chance that you require cash to pay your month to month bills, to pay lease, purchase sustenance for you and your family, consider payday credits. online Payday Loans Chicago

8:43 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home